Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
15.09.2016.
10:14 > 10:15
Tzv. "Fleksibilan ritam dana" od ove godine uvodi se u sve novosadske vrtiće, što znači da dolazak, vreme i mesto gde deca ručaju, ili spavaju nisu strogo definisani.
  • sweetheart

    01.11.2016 08:20
    super!oduvek sam mrzeo spavanje u obdanistu!
  • Babe i žabe

    21.09.2016 09:34
    Primer i informacija za one koji ne znaju:

    U grupama u Vendiju upisano je od 30-36 dece, dok je u obdaništu u Radničkoj (gde se već primenjuje ovaj model) upisano svega 18.
    Broj vaspitačica po grupi je isti, a kvadratura soba u Vendiju ista ili čak manja.

    Za mene je to dovoljan argument zašto se u jednom objektu može, a u drugom ne može primenjivati ovaj model.

    Molba i poziv za novinare: istražite i pišite o ovom, ne dajte da se preko ovog pređe tek tako!!!
  • gandži

    19.09.2016 08:07
    DA, DA....
    Dok deca u pojedinim objektima bivstvuju u golubarniku koji je zbog potreba broja dece postao soba bez sanitarnog čvora i elementarnih uslova za normalan rad mi uvodimo deo evropskih standarda koji odgovara upravi. Lično sam uverena iz razgovora sa pojedinim čelnim ljudima da su deca za njih samo broj. Razdvajaju se timovi vaspitača sa odličnim rezultatima koji su generacijama iznad proseka da bi se sakrio nerad i javašluk onih koji uz mobilni telefon ne rade skoro ništa osim što pričuvaju decu. Objekti se raspadaju osim onih u kojima se slikaju glavešine ili pak idu političarska deca. Ali fleksibilitet je tu. Uvedite inspekcije ali ne unutrašnje kontrole jer će oni sakriti sve nedostatke jer uprosečiće sve što je iznad proseka. Sve za "dobrobit dece". Dragi moji zabavi te se problemom rada kadra koji je loš. Zabavi te se ishranom. Zabavi te se uslovima u kojima su deca, a ne olakšavajte svoje radno vreme da bi ste stigle na pijace i u tržne centre. Radite sa decom, Vi ste vaspitno-obrazovna ustanova. Ugledajte se na one koji rade, ne kažnjavajte nečiji rad koji vredi, podignite nivo ostalih neradnika na nivo koji deca treba da imaju. Na rukovodećim mestima ste poliltički, kako došli tako i otišli, ali deca su tu i tu ostaju.
  • Bavimo se sustinom..

    18.09.2016 00:10
    ...a ne formom
    Ovo je samo jos jedan primer gde se, bacanjem prasine u oci, skrece fokus sa sustine na formu:

    Umesto da se bavimo vaspitno-obrazovnim radom i ishranom u RD, mi se bavimo tehnikalijama...
    Umesto da uvodimo nove metode ucenja kod predskolaca (NTC, Suan Pen i sl) ili strane jezike, mi se se bavimo satnicama!?
    Umesto da se bavimo kvalitetom hrane u RD mi se bavimo serviranjem hrane!?

    Uvedite nesto novo, junaci, u sustini pedagoskog rada sa decom, a ne u formi!!!

    Roditelji dece u RD, izvadite prasinu iz ociju i ne dozvolite ovo, jer cete dobiti lenju i bahatu decu, koja misle da se ceo svet oko njih vrti, a istovremeno ce neko, ko ne treba, dobiti poene da je nesto (epohalno) uradio i unapredio!
  • Servirka

    17.09.2016 12:27
    Hobotnica
    DIVNO!!!!Posto radim u " velikom"objektu,imam upisano 400 dece,NEMAM ni jednu masinu,mislim da je ovo " fleksibilno"jedimo resenje.Od sad cu znaci raditi opustenije,uvek ce biti dece koja bas sad nece da jedu,pa ce ona gladnija jesi prva.Nebitno kad ko i koliko hrane dobija(normativ postoji po uzrastu deteta),znaci bitno ce biti samo da jedu.Pozdravljam jos jednom ideju " fleks"i drago mi je sto je to jedini nedostatak po objektima i nadam se da cu kao servirka dobiti odelo "hobotnice"kako bi i dalje mogla savestno da obabljam svoj posao
  • vaspitacica

    16.09.2016 17:06
    nebuloza
    Da li je moguce da neko ovako nesto uopste i uzima u razmatranje, a kamoli pokusa da sprovede u delo??????? Za ovakav nacin rada i sulude eksperimente postoje privatni vrtici u kojima je maksimalan broj dece po grupi 10...Deca i ovako nemaju red u svakodnevnom zivotu van vrtica...jos i ovakav nacin rada da se sprovede i odosmo svi (cele generacije ) u .... da ne kazem gde...Dok ceo svet( koji je ostao normalan) tezi da ocuva prave ljudske vrednosti i koliko toliko odrzi nivo vaspitanja na nekom nivou mi uporno tezimo ka tome da se obrazovanje ,vaspitanje ,prosveta sroza sto je vise moguce...I ja sam majka i vaspitacica...znam o cemu pricam i sa cime se svakodnevno susrecem....
  • mama

    16.09.2016 13:27
    vaspitacica
    I ako sam vaspitac ( bez posla), neizmerno se radujem sto smo iz vrtica izasli na vreme. Kao roditelj, bila bih prva na listi PROTIV!!! Sve ovo nece nikako izaci na dobro, a najvise ce nastradati deca, pa vaspitaci. Pazite sta vam kazem....
  • Vladimir

    16.09.2016 13:01
    navike
    Navike iz vrtica ne ostaju za ceo zivot, cim dete krene u osnovnu navike se vec menjaju. ne lupajte gluposti.
  • Sandra,Liman

    16.09.2016 12:36
    Matijević,mesara
    O ovoj novotariji ne bih ,jer su predhodni komentari ,sa kojima se slažem rekli sve! Molim vas novinare,smatram da ste zaista servis svih novosađana a i šire,da proverite da li ,,čuvena,,mesara Matijević snadbeva mesom novosadske vrtiće? Ako je ovo tačno,sve ostalo je pesmica!!!
  • Nebitno

    16.09.2016 12:29
    Flex
    Od raspuštenog još raspuštenije dete. Zna se gde se jede i šta treba prati da te ne opominje mati, inače do skora oličenje rada i reda. Opasno zakazuje porodica prepuštajući svo vaspitanje ustanovi koja ne zna kako bi lakše napunila "prazne" džepove gradskih političara.

    Ovo "užina napolju" biće zabranjeno čim se neko dete zadavi parčetom jabuke dok je skakutalo po dvorištu. Jeste li vi spremni da to dete nude vaše? Ja nisam.
  • Šamlov

    16.09.2016 12:01
    cena
    Kolika je cena ...tog fleksibilnog,koliko košta boravak u obdaništu za mesec dana u Beogradu,tu je negde oko 10.000 kažem oko,Novi Sad se trudi da čuva socijalni mir sa cenom u obdaništu,divno iz tog razloga koji se zove džabe je i sirće slatko ima toliko dece,neki roditelji mesečno izdvoje više za cigarete nego za obdanište.Zove se tako Predškolska ustanova prevashodno i prvo obrazovnog karaktera ,briga oa deci i nega ,ne socijalna ustanova,neko je tu rekao ...pogledajte kako te ustanove funkcionišu u drugim zemljama.
  • Vaspitačica

    16.09.2016 09:53
    Dokon pop i jariće krsti
    Nemaju načina da reše postojeće probleme pa ovim zamazuju narodu oči da izgleda da nešto rade. Ko ima vremena neka pogleda na internetu kako je organizovano predškolsko u razvijenim državama sveta i po kakvim modelima. Naši opet pokušavaju da prepišu samo im niko nije rekao da treba da krenu od temelja da bi stigli do krova. Srećno svima, i deci i zaposlenima u novom 'fleksibilnom' ritmu.
  • Da vam nešto

    16.09.2016 09:35
    Sve to je zbog pretrpanosti grupa i prosto zbog manjka prostora u sobama koje su napravljene po standardu za najviše 20-toro dece. U našim vrtićima je u jednoj grupi i do 36-toro mališana, tako da nema dovoljno stolica, kreveta i ostalih potrepština, te je najlakše bilo uvesti fleksibilno sve. U RD-u žive u nadi, da ovakvim fleksibilnim radom, grupe ni u jednom momentu neće biti u punom sastavu čime postižu upravo to: više prostora po detetu, dovoljan broj stolica, kreveta.... Ali, sve to povlači i mnogo drugih stvari: pitanje higijene, koliko će vaspitači moći da se posvete vaspitno-obrazovnom radu u momentu kada neko od dece bude htelo da jede i .... Ma da ne davim ja sada, videćete i sami. Pozdrav od vaspitačice bez zaposlenja ;)
  • Šamlov

    16.09.2016 06:56
    fleks
    Dete treba da nauči da se jede u sobi a ne u trpezariji,tako su sve nas učili da jedemo gde stignemo i kad stignemo.....svaka čast to ko je predložio nema veze sa pedagogijom ili kako god oni to zvali,ništa dajte deci pare pa će skoknuti do hamburgerije ili modernije do Meka pa će jesti.....koja glupost neznam samo ko to odobrava.
  • Edita

    16.09.2016 04:12
    U životu bi sve trebalo da ima nekog reda,pa tako i dolazak ,boravak i ishrana dece u predškolskoj ustanovi.Navike koje se steknu u ovom uzrastu ostaju i za u buduće.Kada dete bude krenulo u školu neće moći da bira kada će ići u školu.ili će možda i to prilagoditi željama dece ili odraslih.
  • Majka predškolca

    16.09.2016 00:31
    u 'flexibilnom' RD
    Dosta istinih stvari je već pobrojano, ja ću samo ukazati na par kontradiktornosti u sprovođenju flexibilnog modela:
    1. Istovremeno se pomera vreme dolaska dece u školicu i donosi se odluka da deca ne moraju da spavaju, što znači da ćete u istoj grupi imati dete koje je došlo u 6h i dete koje je došlo u 9h (posledica: prvom će se spavati, drugom neće!)
    U vezi sa ovim: vreme dovođenja dece je pomereno, a vreme do koliko radi vrtić nije!
    Moguće rešenje: trebalo bi da postoji više grupa u jednom objektu, pa da roditelji izaberu u koju grupu će upisati dete, kako bi se zadovoljle potrebe roditeljima sa različitim rad. vremenom
    2. Nelogično je da se odluka da deca jedu u sobi sprovodi u starim objektima (kao što je Vendi) koji su građeni sa jednom velikom trpezarijom za jelo i sa manjim sobama predviđenim za rad, igru i spavanje (uz napomenu da roditelji godinama ulažu svoj novac u svrhu sređivanja soba isključivo za ove namene!!!)
    3. Poslednjih nekoliko godina u RD je zabranjeno da se sprovode dodatne aktivnosti (engleski, sportić i sl) pod izgovorom da se za tako nešto nema vremena tj da se remeti 'neprikosnoveni' dnevni red, obaveznan i isti za sve, a sada odjednom može da se gubi i po (mojoj računici) 1,5h na jelo,razmeštanje stolova,kreveta i sl po želji
    Na kraju, pozvala bih nekog psihoga da prokomentariše kako npr na 6-ogodišnjaka, koji je 5 godina (od jaslica) učen da u školici svi poštuju ista pravila, deluje rečenica: 'Od sada možeš da dolaziš, spavaš i jedeš kad hoćeš'!
  • Zoran

    15.09.2016 23:29
    Anarhija, pitati decu od 5 godina šta žele da rade
  • Mix

    15.09.2016 23:12
    ?
    5000 dece je konkurisalo za vrtice,bilo je samo 1400 mesta...razmislite,da li ovom gradu stvarno trebaju deca?
  • bzve

    15.09.2016 23:02
    liberanije komfornije
    ovaj metod je los.zato sto ne stvara kod dece naviku da se neke radnje rade u odredjeno vreme,recimo grupa zavrsava dorucak,dolaze dvoje koje tek sedaju da doruckuj,grupa ide da radi dnevne akt.to dvoje i dalje doruckuju..i tako slicno.ukalupljeno je bolje,ioanko su nam deca u osn skolama liberana,ako ih u jaslicama navikavamo,u skoli cemo imati anarhiju-a kao da je vec nemamo
  • okto

    15.09.2016 19:42
    "vrtić"
    Nije samo pitanje kad je ušla, nego i odakle je došla reč "vrtić".
  • ns

    15.09.2016 19:35
    ne samo da vrtic nije po novosadski nego ni zabaviste i obdaniste nisu takodje, dok je u Novom Sadu bila planirana i savrsena populacija od polovine danasnje i sa +90% pravih novosadjana to se zvalo skolica.
  • ns

    15.09.2016 18:39
    ns
    Kad je to u novosadski govor ušla reč "vrtić"? Zar nismo svi uvek govorili "obdanište" i "zabavište"?
  • Mila

    15.09.2016 18:03
    Losa ideja
    Mislim da je ovo losa ideja, deci treba nesto ustaljeno i redovno, a vaspitacima ne treba otezavati. Zamislite atmosferu-sva deca spavaju samo njih par se igra i odvlaci paznju ostalih koji zele da spavaju, tiha aktivnost za decu bas i ne postoji, pogotovo manju-10 minuta ce crtati pa ce poceti da sapuce pa ce drugi koji dremaju ustati...
    A u vezi uzine-deca cesto u vrticu nece da jedu iz ovog ili onog razloga a kad jedu u grupi vise pojedu, tj uzece bar malo na primer jabuke koja je dobra za njih, takodje nije higijenski jer je lakse organizovati svu decu isto-svi peru ruke, svi jedu, ponovo peru ruke pa se igraju. Ovako ce biti ovaj bi da jede ovaj ne bi, pa ga vijaj da opere ruke, ko je oprao, ko nije...
    Posto sam bivsi vaspitac znam kako sve funkcionice, nekad u maloj sobi nude 35oro dece, dva vaspitaca na smenu, pa ti sad u ovoj novoj anarhiji probaj da ne poludis, bice posle zasto moje dete nije jelo... Sve vise se trudimo da svako dobije poseban tretman a to decu samo ulenjuje, ovom sadasnjem sistemu ne fali nista osim toga da se otvori vise vrtica pa da bude manje dece kojima se vaspitaci mogu adekvatno posvetiti.
  • Mama Jelena

    15.09.2016 16:24
    Bili smo u oba vrtica
    Mi smo prosle godine bili u vrticu Vendi, a ove godine smo dobili premestaj u Palcicu. Interesantno koliko su ova dva vrtica suprotstavljena po pitanju vremena dolaska. Meni nikako nije odgovarao obavezan dolazak do 7:45!! jer radim od 9h do 5h. Ipak smo sve postovali, sa Bulevara jurcali na Novo Naselje a posle podne trcali da stignemo pre zatvaranja vrtica. I sad se trudim da dovedem dete u neko pristojno vreme dok jos svi doruckuju, ali mi svakako odgovara sto mogu da dodjem i u pola 9. Radno vreme u Srbiji se promenilo, ne radimo svi od 7 do 3h niti su nam svima babe u penziji, pa da kupimo decu u 2h. Vrtici treba da idu u korak. Sto se ostalog tice, mislim da se vaspitacicama treba ostaviti kolika tolika sloboda da organizuju dan kako misle da je najbolje. Deca su razlicita, grupe dece su razlicite, puno ima dece u grupi, ne moze da postoji totalna anarhija da se ne zna ko sta radi. Meni samo odgovara produzeno vreme dolaska, ali mi je jasno da i to mora biti ograniceno do nekog finalnog trenutka kad se vrtic zakljucava. A deca ko deca, ako vide da mogu da traze na svakih sat vremena nesto, tako ce i raditi.
  • dodjos sa limana

    15.09.2016 16:22
    licno misljenje
    Ta demokratija od predskolskog uzrasta nece dobro uciniti ni nasoj deci (koji ce isto nekad biti roditelji)ni nama kao roditeljima ni Drzavi uopste.Za DEMOKRATIJU kod dece su zaduzene babe i dede(moze kako mu se oce)a RD je vaspitno obrazovna ustanova.Red rad i disciplina!
    Sto se tice radnog vremena bilo bi ok da se ono produzi do 18h,ali tu imas mnogo nedoumica i problema.Dolazak u vrtic od 6 30 do 7 45 min,dete time ucimo necemu a NEmucimo ko sto je neko napisao.Moje licno misljenje.Hvala.
  • bruka

    15.09.2016 15:32
    Kao oba zaposlena roditelja sa ukupnim primanjima od 60.000 bez veze za drzavni vrtic moramo da placamo ove godine privatni 15.000 dinara jer je grad smanjio subvencije ,ocigledno je da vlast i medije bas briga sto jedva imamo da jedemo dok politicke vezare ne mogu redovno da placaju ni 3.000 dinara za svoje dete.Ako imate posten posao placen naravno ispodprosecnom platom i nemate veze ,nemojte praviti decu jer je jako tesko gledati svoje dete koje nesto zeli , a ti nemas...
  • elem

    15.09.2016 15:29
    kako da ne?!
    Moja deca idu u vrtić gde se ovakav program "sprovodio" kad i kako je vaspitačima odgovaralo. Na primer, deca koja ne spavaju moraju mirno da leže svo vreme, maltene da simuliraju spavanje. To je stvarno mučenje za decu. Ni ostalo baš nije zaživelo ali je manje upadljivo. RD uopšte nema uslova za ovakve programe. Zanemarili su osnovno. Treba da se pozabave svojom trulom suštinom, RD je potpuno nezdravo. Samo nas i dalje vozaju kroz maglu i bombarduju nebitnim.
  • Uskoro vaspitac

    15.09.2016 14:45
    Za pocetak da kazem da vecina roditelja radi pre podne i njima odgovara da dovedu dete ujutru ali ima i onih koji rade po smenama,pre bih volela da se uvedu i popodnevne smene i da se dolazak dece u vrtic uskladi na taj nacin sa smenama roditelja. Time roditelji imaju kome da ostave decu dok su na poslu a time i dobijaju vise vremena da provode zajedno. Ovo je meni malo nelogicno,i ne deca ne idu da spavaju u 11h vec u 12h nekad i 12.30h. I ne,vrtic nije igraonica/rodjendaonica nego vaspitno obrazovna ustanova gde se sa decom radi. A to da dete moze da jede kad hoce,pa iz prakse znam da ima dece koja nece da jedu niti da idu u wc,niti da spavaju. Dok ima dece koja bez problema jedu,spavaju,ucestvuju u radonicama i usmerenim aktivnostima. I da grupe su pretrpane i na zalost ne moze se posvetiti dovoljno vremena svakom detetu(tuzno,i grozno!!)
  • Sonja

    15.09.2016 14:03
    anarhija
    Ovde se ne radi o sistemu koji bi za cilj imao individualniji pristup detetu, vec se radi o fleksibilnijem odnosu prema roditeljima!!! Postoje ozbiljni pedagoski sistemi koji bi se mogli primeniti u korist dece, zasto npr ne uvedu Montesori pedagoski sistem, koji se sprovodi u ozbiljnim drzavama, a i ovde imamo nekoliko privatnih vrtica koji rade po tom sistemu i veoma su kvalitetni i dragoceni za decu.
  • Djole

    15.09.2016 13:52
    Svako dete svoju vaspitacicu i svoju sobu u vrticu...i tada moze da radi sta hoce i kada hoce a da mu druga deca ne smetaju a ni ono njima..
    KOLEKTIV
  • yoya

    15.09.2016 13:48
    hajde ponovo razmislite
    Možda ova vest na prvu loptu i ne zvuči loše ali ... samo na prvu loptu.
    Kad malo bolje razmislite kao prvo RD nije igraonica pa da radnici samo čuvaju decu koliko su roditelji platili, već vaspitno-obrazovna ustanova gde zaposleni takođe i uče vašu-našu decu prema nekom planu i programu (složićemo se da se negde radi manje, negde više ali ... pogledajte i u vašu radnu okolinu pa recite da li svi podjednako rade).
    Kako će taj obrazovni rad da se obavi ako roditelji budu dovodili decu kad ko hoće?
    Neko je već spomenuo šta ako troje hoće napolje, petoro hoće u kutak da se igraju, četvoro bi da jede, petoro bi da gleda predstavu, ... itd i sve to dok neki od njih jednostavno imaju potrebu da odspavaju (koliko god to mi hteli da prihvatimo ili ne) .
    Ovo bi možda i bilo izvodljivo negde u svetu gde jedan vaspitač radi sa troje do četvoro dece ali kod nas imate grupe od 35 klinaca na dve vaspitačice ... razmislite ponovo.
    Takođe neko je spomenuo da dolazak do osam uglavnom verovatno predstavlja problem onima koji bi da tempiraju dolazak deteta u vrtić sa jutarnjim sastancima u nekom kafiću pa da ne moraju prerano da ustaju a i kad već krenu da mogu odmah da produže na kaficu, jer oni koji rade pre podne uglavnom je frka da dete dovedu do pola osam jer večina radi od osam tako da im ovaj "fleksibilni model ne znači ništa".
    Opet za one koji rade popodne bilo bi lepo da postoji neko rešenje u RD kako bi mogli da dovedu decu u vrtić dok su na poslu a da pre podne provedu sa njima.
  • Zmajas

    15.09.2016 13:37
    Nisam za to da postoji totalno rasulo u zabavistu ali jedna stvar tu nije ok a to je spavanje u pola 11h ujutru. Ni jedna majka svoje dete ne uci tom ritmu a deca koja su puna energije i treba da se igraju i rade nesto zanimljivo, uce se nekim vestinama ubrzo posle dorucka se sile na odmor da bi vaspitacice pile kafu i odmarale se. U Beogradu i drugim gradovima se spava posle rucka, sto je i prirodno a ne da pre podne kada deca imaju najvise energije bivaju primorana da se odmaraju. To je jedino sto bi promenila. Ostalo je sasvim u redu. Deca moraju imati ritam i ne mogu da rade sta i kako zele. Samo spavanje mora biti logicno vremenski odredjeno. Pola 11h je prerano. Naviknu se deca na to. Ali kad krenu u skolu nece biti pre podnevnog spavanja. To treba uskladiti.
  • Marija

    15.09.2016 13:28
    Rade dve vaspitačice na 34 dece + jedno s posebnim potrebama i nek stignu da hrane i rade s decom kad ko sta hoće A roditelj nezadovoljan jer se ne posvećuje pažnja njegovom detetu. A da se jede ko kad hoće,moje dete nikad ne bi jelo dok ga neko ne sedne za sto.
  • dobra ideja

    15.09.2016 13:26
    sprovođenje loše
    Ja mislim da kod nas ništa ne može da se uradi kako treba. Najgore je to što je nekada postojao dobar sistem, ne znam zašto se sada izmišlja rupa na saksiji. Kao što neko reče, ovde je ili vojna diktatura ili totalna anarhija. Deca nisu vojnici i OK je da dolaze kad hoće, ali i da pri tom poštuju red ustanove (npr. neće dobiti doručak u 9 ako tada dođu - neće ga dobiti uopšte, jer je prošao). Spavanje je posebna priča. Naravno da dete koje je ustalo u 7.30 neće spavati u 11.00, nego kasnije. Tako je nekada bilo, i to bi bilo OK, da su kao nekada, mnooooooooogo manje grupe i da imaju posebnu sobu za spavanje. Kako će to da funkcioniše u sobi gde je po 35 dece, pa neko spava a neko se igra u isto vreme - ja stvarno ne znam... Sa druge strane, već sada deca jedu u sobama (što je krajnje nehigijenski), umesto u trpezariji (jer nema mesta zbog previše upisane dece). Dakle, anarhija i neorganizovanost od A do Š.
  • srbin

    15.09.2016 12:24
    Treba nas vratiti u socijalizam. Svi da rade od 7do15h, a deca na vojnički režim. Ako ne slušaju u vrtiću i školi batine pa onda kući ponovo. Škole sve da budu državne, pa ako tatini sinovi neće da uče nek ih on izdržava. Fensi mame koje ništa ne rade i koje ne mogu da ustanu do 9h koje se po ceo dan vozaju džipovima neka plate privatni vrtić pa nek tamo lupetaju. Njih 1% što se nakralo izmišlja ove gluposti.
  • I sta posle

    15.09.2016 11:55
    kad se krene u skolu? Predskolsko je navikavanje na sistem koji se sprovodi u skoli. Dok ta dva sistema ne budu funkcionisala po istom principu ovo je bez smisla.
    Radi se na tome da se deci dozvoljava da rade sta im se prihte, a onda tu istu decu u skoli gnjavimo da sede i ne mrdaju. R. Detinjstvo pokusava da se dodvorava roditeljima na stetu dece.
  • ex chapman

    15.09.2016 11:52
    nije vam jasno?
    e biće vam jasno! kad vam postane jasno u kakvom društvu živite; kad prestanete da zaboravljate da u vrtićima nema mesta za svu decu; kad uvidite da je politika u svim državnim institucijama usmerena na to da se korisnici usmere na privatne alternative, u kojima rade isti oni koji rade i u državnim, samo za skuplje novce. državne bolnice, škole, sve - uništava se da bi privatne bolnice, škole i ostalo imale što više "klijenata". bojim se da ćete me optužiti da gledam "ostvarenja" Radoša Bajića, ali moram da kažem - selo gori baba kose češlja!
  • xyz

    15.09.2016 11:44
    Nema u tekstu veoma bitne informacije ... čija je ovo ideja? ... da li se ovakav model već negde primenjuje?... i u krajnjoj liniji ko nam ga nameće? ... Mislim da su pre uvođenja, kako jedan čitalac reče totalne anarhije u predškolske ustanove, prvo o tome trebali da obaveste roditelje i tek na osnovu njihove saglasnosti uvedu tako nešto ... zamislite kada npr. 25-oro četvorogodišnjaka dolazi kada hoće, radi šta hoće, spava kada hoće i jede kada hoće ... dok deca koja su došla ranije u vrtić spavaju, druga će tek da pristignu, odmorni i siti na partiju igranja, treći će biti baš tada gladni, četvrti će hteti da idu napolje, peti će hteti da crtaju ... a vaspitačice će trčkarati od jednih do drugih i ispunjavati njihove želje ... a gde je tu vaspitno obrazovni rad, posebno u predškolskim grupama? ... dragi, razmaženi roditelji, da li im toliku fleksibilnost u ponašanju dozvoljavate u sopstvenoj kući ili ih ipak učite nekim pravilima ponašanja, redu i disciplini ? ... "Radosno detinjstvo" je vaspitno obrazovna ustanova a ne igraonica.
  • Zole

    15.09.2016 11:30
    Žao mi je samo što nije bilo tako kada je moje dete išlo u vrtić. Radno vreme vrtića od "7-15" je relikt socijalizma i države koja ne postoji skoro trideset godina. Vreme se promenilo i svi se moraju ponašati u skadu sa time ili vratiti društvo i sistem unazad što bi bilo najbolje ali nije moguće. Često se pravimo ludi i ponašamo u potpunom neskladu sa situacijom u kojoj živimo.
  • ivi

    15.09.2016 11:27
    ne ide nam se iz srednjeg veka
    ja sam uvek prezirala i mrzela spavanje u vrticu kao dete i nikad nisam mogla da spavam popodne, ni moj brat, ni moj muz, ni njegova sestra, moja kuma itd. mislim da je ovo odlicna ideja! mrvica novine je uvedena i promena na bolje ali kuku nama kada se pisu peticije protiv toga, mi ne da nismo za boljitak nego samo za nazadovanje! za bolje nismo >:( zivo me zanima sta deca imaju da kazu o tome... sigurno se raduju.
  • Nada

    15.09.2016 11:19
    A mi smo prošle godine kod vaspitačica imali status kao da smo izrodi najgori koji im komplikuju život kad smo tražili da dete dovodimo od pola 9 do 9, odnosno posle njihovog doručka (pošto doručkuje kući jer ne sme da pije mleko i mlečne proizvode).
    Sad tek vidim da je to u stvari i onda bilo dozvoljeno po ovom fleksibilnom režimu.



  • Daca

    15.09.2016 11:00
    Ne razumem zaista negativne komentare vezane za ovaj tekst i ideju da će vrtići u Srbiji biti fleksibilniji...Meni kao majci je sjajna vest da ću te nedelje kada radim drugu smenu na poslu, moći dovesti dete kasnije u vrtić, jer to za mene znači mnogo više provedenog vremena sa detetom...Nije problem, doručkovaćemo zajedno kod kuće...takođe bih volela i da vrtići rade u dve smene, jer davno je prošlo vreme kada su roditelji radili samo pre podne..Danas kod privatnika radimo u više smena, i tako bi bilo dobro da možemo dete ostaviti u vrtiću npr. od dva pa do osam ( kada smo druga smena)...Tako bismo posvećivali više vremena svom detetu u svakom slučaju...
  • Milena

    15.09.2016 10:57
    Vrtici
    S obzirom da u Novom Sadu nije moguce sprovesti otvoreni model vaspitanja pozdravljam uvodjenje fleksibilnog. Prava stvar je otvoreni u kom roditelj bira u kom vremenu ce koristiti usluge vertica. Zasto bi dovodio dete u 7.30 ( postojeci rezim ) ako radi od 9. I sl. Zasto sva deca moraju da se skinu u pizame i legnu u 11.30 ako su ustali u 7.30. Njima je mozda odmor potreban kasnije. Deca nisu vojnici pa ni vrtici ne treba da budu kasarne.
  • Nsnn

    15.09.2016 10:33
    Kako smo mi zaostali narod pa to nema nigde, nije ni cudo da nam je obrazovanje najgore u evropi kad ni vrtic ne umemo da napravimo da lici na nesto, a kad i pokusaju roditelji se jos bune, pisu peticiju protiv toga da dete moze da pojede uzinu iako ne sedi za stolom i protiv toga da ako se deteru ne spava popodne ono ne mora da legne i spava ? Pa sta je sa vama boze me sacuvaj ? Ja mislim da ih treba ko u vojsci postrojiti, svakom tanjir u ruke, kutlaca pasulja, pa cim se to pojede u dvoriste da se rade vezbe i uredjuje objekat, e Srbijo, nismo mi bolje ni zasluzili
  • ex chapman

    15.09.2016 10:19
    haos i anarhija
    jedina stvar gora od totalne diktature je totalna anarhija. ali pošto je već celo društvo u totalnoj anarhiji, možda i nije loše da se deca od malena navikavaju na to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna